قیمت خردل به طور ناامید کنندهای دچار افت شده و تاثیر کرونا بر قیمت خردل اتفاقی است که در یک ماه اخیر گریبانگیر کشاورزان است. در یک ماه، این قیمتها به پایینتر از حد استاندارد و قیمت حمایتی دولت رسیده است و تلاشها در صنعت برای افزایش و رشد صاردات روغن حاصل از خردل ادامه دارد.
در واقع طرح و نقشههای تولید بیشتر دانهها در ۲۰۲۰-۲۰۱۹ با شرایط تقاضای کمتر این محصولات گره خورده است. این احساس کمبود در تقاضا به دلیل بحران کنونی بیماری کرونا است که بیشتر کشاورزان فعال در تولید خردل را دچار وحشت و تلاطم کرده است.
با توجه به تاثیر کرونا بر قیمت خردل، قیمتهای روزانه تجارت خردل در یکی از بزرگترین شهرهای تولید کننده آن در استان راجستان، دچار افت شدیدی شدهاند.
این قیمتها در هر ۱۰۰ کیلوگرم از حدود ۴۵۰۰ روپیه به ۳۸۵۰ روپیه تقلیل پیدا کردهاند که این مقدار بیش از ۶۰۰ روپیه است. نکته در این است که این کاهش قیمت در یک ماه قبل اتفاق افتاده است.
این نشان میدهد که قیمتها دچار آشفتگی شده و حتی به پایینتر از میزان حمایتی دولت برای ۱۰۰ کیلوگرم یعنی ۴۴۲۵ روپیه رسیده است.
با اطلاعات بازار مبادله کالای جایپور در رابطه با تاثیر کرونا بر قیمت خردل، قیمت دانه خردل در روز پنجشنبه دچار تنزل بیش از ۲۰۰ روپیه شده و از ۴۲۷۹ به ۴۰۵۰ رسیده است.
تولیدکننده محصولات کشاورزی و رئیس سابق کمیته تولیدات کشاورزی، دالویر سینگ میگوید: ما با افت شدید قیمتها مواجه هستیم که در یک ماه اخیر رخ داده است. دلیل این مشکل را میتوان تقاضای کمتر و طرحهای تولید بیشتر محصول دانست.
حتی ترس از این وجود دارد که در کنار تاثیر کرونا بر قیمت خردل، در چند روز آینده و با رسیدن محصولات جدید، قیمتها حتی بیشتر از اکنون افت داشته باشد.
به گفته سینگ: ممکن است محصولات کشاورزی در استان راجستان دچار زیان و خسارتهای ناشی از بارانهای غیرمنتظرانه و غیر فصلی، همچنین توفان و تگرگهای پیشرو شوند.
تا اکنون، ما برآوردی نسبت به این نکته نداشتهایم اما تاثیر ناشی از این مسائل دور از انتظار نیست.
پس توجه به این نکته نیز میتواند مهم باشد که اگر محصولات جدید از راه برسند، به عنوان حمایت کننده و متعادل کننده قیمتها عمل خواهند کرد.
با این حال در رابطه با تاثیر کرونا بر قیمت خردل و تجارت آن، مطابق مطالعه انجام شده که به صورت مشترک بین دو شرکت MOPA و COOIT در تمامی بخشهای تولید کننده دانههای روغنی انجام گرفت، میزان تولیدی محصول خردل در سال ۲۰-۲۰۱۹ در حدود ۷.۶ میلیون تن است که در مقایسه با سال قبل که ۷.۵ میلیون تن بود، صد هزار تن افزایش دارد.
میزان مساحت تحت کشت نیز، به طور کمی از مقدار ۶.۹۷۹ میلیون هکتار به ۶.۹۵۱ میلیون هکتار کاهش پیدا کرده است.
برآوردهای دو شرکت فوق نشان میدهد که تولیدات دو استان هاریانا و اوتار پرادش رشد خواهد داشت و پیشبینی این افزایش در استانهای دیگری مانند راجستان بیشتر است.
رئیس صنایع تولیدات روغنی کاندا در راجستان در مورد تاثیر کرونا بر قیمت خردل میگوید: میزان صادرات روغن محصول خردل دچار ضربه شدیدی شده است و این به دلیل ممانعتهای شدید پیشروی صادرات و واردات بیرویه سایر روغنها مانند روغن خرما است.
به اذعان صاحب شرکت تولیدات روغنی کاندا: صنعت در چنین شرایطی قادر به ادامه دادن راه نیست. در یک ماه گذشته، قیمت روغن خردل حدود ۲۰ درصد کاهش داشته است که دلیل آن مشکل جهانی و تاثیر کرونا بر قیمت خردل است.
بازارهای شیکاگو و مالزی تحت تاثیر قرار گرفتهاند و ما لطمههای آن را مستقیما احساس میکنیم.
وی افزود: اگر در شرایطی قرار بگیریم که بازارهای برونمرزی بازگشایی شوند و تصمیمات گرفته شده یاری کنند، فرصتهای درخشانی را در رابطه با صادرات عظیم به آسیای غربی، بنگلادش، پاکستان و کشورهای دیگر داریم.
در حقیقت، روغن خردل ویژگیهای متمایزی دارد که طعم و مزه بسیار مطبوع به همراه تردی خوبی به غذا میدهد.
این محصول گزینه خوبی برای افراد علاقمند به ماهی و غذاهای دریایی است. همچنین طرفداران زیادی در بین سایر مردمی که غذاهای گوشتی میخورند، دارد.
بنابراین ما منتظر فرصت مناسب برای شروع صادرات و بهبود شرایط ناشی از تاثیر کرونا بر قیمت خردل هستیم و این مهم با کسب اجازه صادرات عملی خواهد شد. میتوان گفت، هند سالانه بین ۲.۴ الی ۲.۵ میلیون تن روغن خردل تولید میکند.
با تمامی این گفتهها، شرکتهایی مانند SEA هند درخواستهای زیادی برای دریافت اجازه صادرات بدون اعمال محدودیت و در حجم زیاد دارند تا تاثیر کرونا بر قیمت خردل را متعادل کنند.
در حال حاضر، روغن خردل در بستههای ۵ کیلوگرمی برای صادرات وجود دارد.
تمامی روغنهای گیاهی دیگر اجازه صادر شدن را بدون محدودیت و بدون توجه به مقدار بستهبندی آن دارند.
مطابق اطلاعات سازمان بازرگانی خارجی، صادرات روغن خالص خردل در سال ۱۹-۲۰۱۸ به میزان ۳۹۱۸ تن گزارش شد؛ در حالی که در دوره آپریل ۲۰۱۹ تا ژانویه ۲۰۲۰ این مقدار در ۳۱۵۸ تن ثابت شد.
منبع: