بزرگترین بازیگران صادرات جوز هندی
4 مرداد 1399
باکشت و برداشت فلفل چیلی آشنا شوید
با کشت و برداشت فلفل چیلی آشنا شوید
8 مرداد 1399

بررسی تولید و تجارت هل سبز در کشورهای مختلف

بررسی تولید و تجارت هل سبز در کشورهای مختلف

آخرین بروز رسانی 6 مرداد 1399 توسط تیم تحریریه گیاهینه

بررسی تولید و تجارت هل سبز در کشورهای مختلف

هل سبز یک محصول کشاورزی است که گیاه آن متعلق به مناطق گرمسیری است و این گیاه از خانواده زنجبیلیان به شمار می‌رود. تجارت هل سبز سودآوری بسیار زیادی برای کشورهای تولید کننده آن دارد چرا که این محصول جزو ادویه‌های گران قیمت به حساب می‌آید.
گیاه هل سبز گونه‌های بسیاری دارد اما گونه Elettaria آن بیشترین استفاده را در مصارف آشپزی دارد و در نتیجه سهم آن در تجارت ادویه بیشتر است.

به طور معمول، هل سبز با اندازه آن و رنگ ظاهری درجه‌بندی می‌شود و تاجران آن روش‌های زیادی برای شناسایی محصول خوب دارند. با این حال، هر قدر رنگ هل سبز خوش رنگتر باشد و اندازه آن بزرگتر باشد، کیفیت و ارزش تجارت هل سبز بیشتر است.
می‌توان گفت، این ادویه سومین ادویه گران قیمت جهان است که پس از زعفران و وانیل ارزش تجاری بسیار بالایی در تجارت جهانی دارد.

سهم کشورهای اصلی تولید کننده

برای بیان میزان تولید هل سبز از نظر جغرافیایی، کشورهای آسیا و اقیانوسیه بیشترین سهم در تولید این محصول را دارند. برای تایید این ادعا باید گفت، این منطقه سهم ۴۰ درصدی در بازار جهانی هل در سال ۲۰۱۶ داشت و براساس انتظارها تا سال ۲۰۲۴ ارزش تجارت آن از ۲۶.۰۱ میلیارد دلار به ۳۵.۲۴ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.

این رشد عالی در ارزش تجارت هل سبز این منطقه ۳۵ درصد است و باید گفت، نکته مهمی در مورد بازار جهانی این ادویه وجود دارد.

بازار جهانی و تجارت این محصول بسیار متمرکز است چرا که تولید حداکثری هل در دست دو کشور است. هند و گواتمالا دو کشور بسیار قدرتمند در حوزه تولید این محصول کشاورزی هستند که سهم زیادی در بازار دارند.

هل سبز گواتمالا و تفاوت آن با هل سبز هند

این دو کشور هر دو نوع هل سبز ریز و درشت را تولید می‌کنند و علاوه بر تولید آن، برترین صادر کننده‌های جهانی این محصول هستند.

گواتمالا مزیت مهمی در مورد تولید و کشت هل سبز اعلا دارد. این کشور به دلیل شرایط جغرافیایی، محل مناسبی است تا گیاه هل در آن رشد خوبی در طول سال داشته باشد.

هل سبز در این کشور در طول سال و در زمان‌های مختلف تولید می‌شود و همین دلیل کافی است تا سهم تجارت هل سبز و صادرات آن در این کشور بسیار زیاد باشد.

علاوه بر این، قیمت‌های محصول تولیدی کشور گواتمالا پایین‌تر از محصول کشوری مانند هند است و این قیمت هل در محدوده پایین، منجر به سهم تجاری زیاد گواتمالا شده است.

دلیل مهم این قیمت پایین در هل سبز گواتمالا را می‌توان در یک چیز یافت.

گواتمالا محصول خود را بیشتر برای اهداف صادراتی تولید می‌کند در حالی که هل سبز هند، مصرف داخلی بسیار زیادی دارد و این کشور جزو مصرف کننده‌های اصلی این ادویه با ارزش است.

تفاوت قابل توجهی در کیفیت محصول این دو کشور نیز وجود دارد و تمرکز تولید و بازار آن نشان دهنده این است که تجارت هل سبز در جهان و قیمت آن، شدیدا به میزان تولید در گواتمالا و هندوستان وابسته است.

به دلیل نبود ثبات تولید محصول گواتمالا به دلایل مختلف آب‌و‌هوایی یا مشکلات دیگر، فرصت‌های زیادی برای کشورهای دیگر وجود دارد تا در بازار تجارت این محصول حضور پررنگی داشته باشند.

مقدار تولید جهانی

براساس بررسی‌ها، تولید جهانی هل سبز در حدود ۱۰۰ هزار تن در سال برآورد می‌شود. از سال ۲۰۱۵، تولید این محصول به دلیل شرایط آب‌و‌هوا و تغییر آن در کشورهای مختلف کاهش داشته است. این شرایط در سال‌های ۲۰۱۶، ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ تاثیر زیادی روی تجارت هل سبز نشان داد.

در مورد تولید محصول در کشورهای مختلف آمار نشان می‌دهد، کشورهای هند، گواتمالا و اندونزی سهم زیادی در آن دارند. کشورهای دیگری مانند نپال، لائوس، بوتان و گرنادا نیز جزو کشورهای تولید کننده هل هستند.

براساس آمار جهانی، در سال ۲۰۱۶ کشور هند رتبه نخست تولید این ادویه را برعهده داشت که تولید آن ۳۸ هزار تن بود. کشور گواتمالا با تولید ۳۵.۴۷۵ هزار تن در این سال در رتبه دوم قرار داشت.

اندونزی سهم تولید تقریبی ۳۱ هزار تنی داشت که مقدار قابل توجهی است و سهم خوب این کشور را در تجارت هل سبز نشان می‌دهد. در رتبه‌های بعدی نپال با ۶.۵ هزار تن، لائوس با ۳ هزار تن و بوتان و گرنادا هر کدام با ۲.۵ هزار تن قرار دارند.

صادرات هل سبز

همان‌ طور که اشاره شد، هند سهم صادرات کمتری نسبت به گواتمالا دارد به طوری که در سال ۲۰۱۶، سهم صادرات هند با رتبه نخست تولید، ۸.۶۷ درصد بود. این در حالی است که گواتمالا سهم ۵۵.۷۵ درصدی در مورد صادرات هل سبز داشت و رتبه نخست را در صادرات کسب کرد.

ارزش صادرات کشور گواتمالا در سال ۲۰۱۶، مقدار ۱۵۴.۵ میلیون دلار بود. رتبه‌های بعدی در سودآوری تجارت هل سبز و صادرات را هند با ۲۴ میلیون دلار و نپال با ۳۴.۳ میلیون دلار کسب کردند.

اندونزی از صادرات این محصول مقدار ۷.۱ میلیون دلار درآمد داشت.

واردات هل سبز

مصرف هل در دو دهه اخیر به صورت صعودی رو به افزایش رفته است. اصلی‌ترین مصرف کننده‌های بزرگ هل سبز کشورهای خاور میانه، هند، پاکستان، کشورهای اروپایی، آمریکا و کره جنوبی هستند.

رشد جمعیت زیاد در کشورهای بزرگ دلیل مهمی است که واردات محصول و ارزش تجارت هل سبز را در آن‌ها بیشتر کرده است. هل سبز به صورت خرد شده، پودر یا روغن آن در غذاهای مختلف استفاده می‌شود و در سال‌های اخیر طرفداران زیادی را به دست آورده است.

در مورد واردات هل سبز و براساس آمار جهانی سال ۲۰۱۶، کشور هند سهم ۱۶.۷۸ درصدی را داشت که با‌ ارزش ۴۶.۵ میلیون دلار رتبه دوم را به دست آورد. پس از هند امارات با ۱۶ درصد قرار داشت که ارزش واردات آن ۴۴.۴ میلیون دلار بود.

کشورهای خاورمیانه و کشورهای عربی مصرف بسیار زیادی از ادویه هل سبز دارند که برای نمونه می‌توان امارات و عربستان را نام برد.
پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهند، بازار جهانی هل سبز از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۴ با میزان ترکیبی ۲.۵ درصدی و به صورت سالانه رشد خواهد داشت.
در مورد ارزش این بازار می‌توان گفت، رشد بازار از ۶۷.۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ به ۸۷.۲۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ خواهد رسید.
دلیل مهمی برای این رشد بازار و ارزش بالای تجارت هل سبز وجود دارد. این دلیل افزایش تقاضا در کشورهای مختلف در مورد ادویه‌های طعم دهنده عالی است که هل در رتبه‌بندی میزان طعم دهندگی همچنان می‌درخشد.

دلیل بعدی می‌تواند یافته‌های جدید علمی در مورد تاثیر سلامت هل سبز باشد که به محبوبیت و افزایش استفاده از این ادویه کمک کرده است.
اکنون، در کشورهایی مانند چین هل سبز برای مصارف پزشکی و سلامت کاربرد دارد و روند رو به رشد استفاده از هل به عنوان محصول کشاورزی سالم و طبیعی ادامه خواهد داشت.

منبع:
1
https://themimu.info/sites/themimu.info/files/assessment_file_attachments/Cardamom_end_market_assessment_report.pdf
2
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/zh/%3Flnk%3D1%26url%3Dhttps%25253A%25252F%25252Fworkspace.fao.org%25252Fsites%25252Fcodex%25252FMeetings%25252FCX-736-04%25252FWorking%252BDocument%25252Fsc04_11e.pdf

تیم تحریریه گیاهینه
تیم تحریریه گیاهینه
بازرگانی زرین گیاهینه یکی از پیشگامان عرضه ی کاربردی گیاهان بوده و گیاهان متنوع را با فرآوری های مختلف (ادویه، بذر، روغن و...) در دسترس عموم قرار داده است و حال با راه اندازی فروشگاه اینترنتی در تلاش است که بیشتر از قبل مخاطبان خود را راضی نگه داشته و راحتی را برای آنها به ارمغان آورد.
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها