آخرین بروز رسانی 8 مرداد 1399 توسط تیم تحریریه گیاهینه
پس از همهگیری جهانی ویروس کرونا و بیماری کووید ۱۹ و اعمال مقررات بهداشتی از سوی دولتها و نهادهای بین المللی، اقتصاد و بازار هم مانند سایر بخشهای زندگی ما دستخوش تغییراتی شد که بسیاری از ما پیش از این شاهد آن نبودیم.
چه کسی گمان میکرد در اوج همهگیری ویروس کرونا بازار تخم گشنیز، پایهایترین ادویه کشور ۲۰۰ میلیونی پاکستان عرصه یکه تازی بازرگانان ایرانی شود؟
کشوری که تحت شدیدترین تحریمهایی است که تا به حال علیه یک کشور اعمال شده است و بر اساس آمار دولت، سختترین روزهای همه گیری ویروس کرونا را سپری میکند و در این میان، قیمت دلار هم در آن به بالاترین رقم در سال گذشته رسیده است.
با تصمیم ناگهانی وزارت کشور پاکستان، مبنی بر بازگشایی گذرگاه مرزی این کشور با ایران و افغانستان و بازگشایی تمام پنج گذرگاه مرزی بین دو کشور، تجارت و خرید و فروش کالا همچون گذشته جریان دارد.
این بازگشایی و تقاضای فوقالعاده زیاد بازار پاکستان برای خرید تخم گشنیز ایرانی و زیره سبز و رکود بازار داخلی ایران و افزایش قیمت ارز، باعث شد که تمام تولیدکنندگان، شرکتها، واسطهها، انبارداران هر قدر محصول تولید کردهاند یا پیش از این در انبارها ذخیره کرده بودند را آماده کنند تا سرعت به بازارهای پاکستان عرضه کنند و درآمد آن را به دلار تبدیل کنند؛ چرا که نرخ دلار در حال افزایش است.
بازارگانان با این رویکرد هم از فروش تخم گشنیز در بازار خلوت پاکستان سود میبرند و هم از افزایش قیمت دلار. از سوی دیگر برای کشور هم ارزآوری کردهاند.
تخم گشنیز به دو شکل به بازار عرضه میشود:
تخم گشنیزی است که دانههای آن نشکستهاند و به صورت کامل، سالم و درشت عرضه میشود. تخم گشنیز توپی باید کاملا تمیز و بدون هرگونه ناخالصی مانند خورده چوب و سایر قسمتهای گیاه بفروش برسد. این تخم برای خرده فروشیها و فروش در عطاریها و مصارفی که ظاهر محصول اهمیت دارد استفاده میشود.
دانههای این نوع از تخم گشنیز شکستهاند. دانهها از وسط به دو نیم قسمت شدهاند و به صورت نیم دانه یا لپهای به فروش میرسند. بیشتر مصرف تخم گشنیز به همین صورت است و در تولید و ترکیب انواع ادویهها، طعمدهندهها تولید مواد غذایی و آرایشی و داروی به شکل گستردهای کاربرد دارد.
در آغاز سال ۹۹ و پیش از بازگشایی مرز پاکستان تخم گشنیز توپی با قیمتی در حدود ۱۸ هزار تومان تا ۲۲ هزار تومان خرید و فروش میشد.
طبق نظر کارشناسان گیاهینه قیمت تخم گشنیز توپی به حدود ۲۵ هزار تومان هم خواهد رسید.
تخم گشنیز لپه در آغاز سال ۹۹ و پیش از بازگشایی مرز و در خواست زیاد پاکستان قیمتی حدود ۱۴ هزار تومان تا ۱۶ هزار تومان را تجربه میکرد. بنابر پیشبینی کارشناسان گیاهینه، قیمت تخم گشنیز لپه تا ۲۰ هزار تومان برای هر کیلو افزایش خواهد یافت.
از آنجا که تخم گشنیز عنصر پایه و اصل و اساس تمام ادویههای ترکیبی است با افزایش قیمت تخم گشنیز در بازار شاهد بالا رفتن قیمت تمام ادویه جات ترکیبی خواهیم بود.
تخم گشنیز ایرانی را به جرات میتوان بهترین تخم گشنیز موجود در بازار دانست.
مرکز کشت و تولید تخم گشنیز در ایران، شهرهای نهاوند و همدان هستند، چنان که بیش از ۷۰ درصد تولید تخم گشنیز کشور در همدان و نهاوند تولید میشوند.
در ادامه به بعضی از خواص این دانه با ارزش میپردازیم:
تخم گشنیز، عصاره و روغن آن در کاهش قند خون بسیار مفید است، چنان که افرادی که قند خون کم دارند و یا داروی دیابت مصرف میکنند، باید با احتیاط از آن استفاده کنند. زیرا گشنیز در کاهش قند خون بسیار مؤثر است.
تخم گشنیز سرشار از آنتی اکسیدانهای تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است. تخم گشنیز چندین آنتی اکسیدان دارد که از آسیب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد جلوگیری میکند. همچنین این آنتی اکسیدان ها برای مبارزه با تورم در بدن تاثیرگذار هستند.
براساس بررسیها و آزمایشهای انجام شده این ترکیبات شامل ترپینن، کوئرستین و توکوفرولها هستند که اثرات ضد سرطان، تقویت کننده سیستم ایمنی و محافظت کننده دستگاه عصبی دارند.
آنتی اکسیدانهای موجود در عصاره گشنیز باعث کاهش التهابات شده و رشد سلولهای سرطانی ریه، پروستات، پستان و روده را کند میکند.
مصرف تخم گشنیز به سلامت قلب و عروقی افراد کمک میکند:
در بدن بسیاری از افرادی که گیاهان تند و ادویههایی مانند تخم گشنیز را به صورت دائم مصرف میکنند، میزان زیادی از سدیم کاهش یافته است که این وضعیت سلامت قلب را بهبود میبخشد.
مصرف تخم گشنیز به مغز و دستگاه عصبی کمک میکند. خواص ضد التهابی تخم گشنیز از افراد در برابر بیماریهای عصبی و مغزی از جمله پارکینسون، آلزایمر و اسکلروز متعدد که با التهاب همراه هستند، محافظت میکند.
تخم گشنیز به کاهش اضطراب کمک می کند .
مطالعات حیوانی و آزمایشهای ابتدایی نشان میدهد که عصاره گشنیز تقریبا به اندازه داروی دیازپام در
کاهش،علائم شایع بیماری اضطراب مؤثر است.
روغن حاصل از تخم گشنیز باعث تسریع روند سالم هضم غذا میشود. یک مطالعه روی 32 نفر مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر، نشان داده است که 30 قطره از داروی گیاهی حاوی گشنیز که روزانه سه بار مصرف میشود در مقایسه با گروه دارو نما، درد شکم، نفخ و ناراحتی را کاهش میدهد. از عصاره گشنیز به عنوان یک محرک اشتها در طب سنتی ایران استفاده میشود.
گشنیز اثرات ضد میکروبی دارد که به مبارزه با بیماریهای ناشی از مواد غذایی و عوامل بیماری زا کمک کند .
برای خرید تخم گشنیز ایرانی و اطلاع از قیمت روز این محصول میتوانید با کارشناسان فروشگاه گیاهینه در ارتباط باشید.