آخرین بروز رسانی 5 شهریور 1399 توسط تیم تحریریه گیاهینه
دو کشور هند و چین بزرگترین تولید کنندگان فلفل چیلی جهان هستند و سهم تجارت فلفل چیلی عالی دارند. کشورهای دیگر تولید کننده در رده بندی جهانی پرو، بنگلادش، پاکستان، تایلند و میانمار هستند. میانمار در سال ۲۰۱۲ تولید ۱۲۸ هزار تنی داشته است که این مقدار سهم ۴ درصدی از تولید جهانی را نشان میدهد. کشت و تولید چیلی در میانمار و بخش کشاورزی آن سهم تجاری زیادی دارد و افراد زیادی در آن مشغول به کار هستند.
هند و چین دو تولید کننده بدون چون و چرای فلفل چیلی هستند و در این بین، کشور میانمار در تلاش است تا سهم تولید و تجارت فلفل چیلی خود را در سطح جهانی بیشتر کند. بازدهی کشت در کشورهای مختلف مهمترین اصل در برداشت زیاد آن است که در کشورهایی مانند چین و هند بیشتر اهمیت دارد.
در شرایط مختلف، براساس آمار سازمان جهانی FAO بازدهی کشت پرو به ۱۱ تن در هکتار نیز رسیده است و در زمان مشابه، کشور چین بازدهی ۶.۷ تن در هکتار داشته است. هند با این که تولید کننده بزرگ جهانی است بازدهی قابل توجهی ندارد و مقدار آن ۱.۶ تن در هکتار برآورد شده است. وجود آموزشهای لازم و استفاده از نیروی کار حرفهای در این سه کشور منجر به برداشت عالی محصول شده است و در این بین، میانمار با توجه به زمینهای بسیار تحت کشت چیلی، بازدهی کشت در حد ۷۰۰ کیلوگرم در هکتار دارد.
گونههای بسیار زیادی از محصول در تجارت فلفل چیلی وجود دارد که در رنگهای مختلفی به فروش میرسند. علاوه بر رنگ آن، اندازه و مقدار تندی فلفل چیلی نیز در گونههای آن متفاوت است. با این حال، تنها چند نوع از فلفل چیلی در بازار جهانی به فروش میرسد و در تجارت جهانی آن ارزش دارد. گونههای معمول که در تجارت جهانی خرید و فروش میشوند، شامل نوع Guntur Sannam هند، Tiensin و Fukien چین، Aji پرو و Bird-Eye آفریقا هستند.
باید اشاره کرد، فلفل چیلی با توجه به انواع مختلف آن، تندی متفاوتی دارد که ممکن است در تهیه پودر آن چیلیهای مختلف با هم مخلوط شوند تا تندی آن به صورت مناسب درآید.
وارد کنندگان اصلی فلفل چیلی کشورهای آمریکا، مالزی، سریلانکا، اسپانیا، تایلند و آلمان هستند که فرصتهای تجارت فلفل چیلی و صادرات به آنها فراهم است. هر دو کشور بزرگ صادر کننده چیلی یعنی هند و چین، صادرات خود را به وارد کننده بزرگ یعنی آمریکا انجام میدهند اما نکتهای که مهم است در قیمت فلفل چیلی صادراتی این دو کشور است. هند محصول خود را با قیمتی پایینتر صادر میکند در حالی که محصول چیلی کشور چین قیمت صادراتی بالاتری در آمریکا دارد.
استانداردهای صادراتی که در سطح بینالمللی مورد توجه است شامل مواردی است که ارزش محصول را تعیین میکند. این استانداردها را میتوان تمیز بودن محصول چیلی، کشت طبیعی و ارگانیک محصول، نبود آفات زنده داخل محصول، نبود خرد شدگی، نبود رطوبت در محصول خشک شده، نبود طعم و مزه غیرطبیعی و نبود کپک دانست. کشور میانمار صادرات فلفل چیلی زیادی ندارد اما تلاشها برای رسیدن به بازارهای پرسودی مانند چین در میانمار در دست اقدام است. هر چند کشور چین یکی از تولید کنندگان بزرگ است اما تجارت فلفل چیلی در بازار پرسود آن بسیار رونق دارد.
برای صادرات به کشور چین، استانداردهایی نیاز است که میتوان مجوز اصیل بودن محصول و مجوز بهداشت و سلامت را عنوان کرد. در مورد تولید محصول نیز، تولید کنندهها استانداردهای مختلفی برای خود دارند که میتوان مقدار رطوبت، اندازه فلفل چیلی، خوش رنگ بودن و شرایط سالم بودن آن را بیان کرد.
با این حال، بازار چین به صورتی است که باید برای صادرات به آن مطالعه زیادی انجام شود چرا که به علت تنوع این بازار، فرصتهای تجارت فلفل چیلی در آن متفاوت است. در صورتی که استانداردهای لازم برای صادرات به کشور چین رعایت شود، این کشور تقاضای عالی در مورد خرید فلفل چیلی دارد و میتوان از فرصتهای آن استفاده کرد.
نوع دیگر فلفل قرمز هندی، فلفل عنابی است که بسیار طعم تندی دارد، برای اطلاعات بیشتر از صفحه این محصول دیدن کنید.
برای صادرات فلفل چیلی کشور میانمار، کشورهای دیگری مانند مالزی، سنگاپور، تایلند و اندونزی بازارهای بسیار باارزشی هستند چرا که این کشورها واردات بسیار زیادی از فلفل چیلی دارند.
به علت ذائقه مردم این کشورها مصرف فلفل چیلی در آن در سطح وسیعی وجود دارد و میتوان کاربرد زیادی از چیلی در آشپزی آسیایی یافت.
به دلیل شرایط جغرافیایی میانمار، صادرات فلفل چیلی این کشور و تجارت فلفل چیلی آن با سایر کشورها وابسته به اقداماتی است تا فرصتهای جدید فراهم شود. برای نمونه میتوان فرصت عالی تایلند، مالزی، سنگاپور و اندونزی را بیان کرد که این کشورها علاوه بر مصرف زیاد، نیاز به واردات فلفل چیلی برای صنایع غذایی خود دارند.
در حقیقت، واردات فلفل چیلی در این کشورها برای تولید محصولات مرتبط انجام میشود که این کار اهمیت تجارت فلفل چیلی را بیشتر میکند. اما در این بین، رقابت با کشورهایی مانند هند دشوار است چرا که مسئولان این کشور کار صادرات و اقدامات آن را از قبلتر شروع کردهاند. علاوه بر این، به دلیل تولید عظیم آن، قیمت صادراتی این کشور نیز پایین است.
پیشنهاد میکنیم برای اطلاعات بیشتر درباره پودر فلفل قرمز هندی از صفحه این محصول دیدن کنید.
در مورد بازارهای آمریکا و اروپا نیز میتوان گفت، تولید کنندههایی مانند میانمار با سختی مواجه خواهند بود چرا که این بازارهای تجارت فلفل چیلی بسیار رقابتی شده است. در حقیقت، محصول بسیار زیاد از کشورهای هند و چین است که به سمت این بازارها سرازیر شده است.
با این حال، هنوز هم تقاضا برای محصولات طبیعی و ارگانیک در این کشورها وجود دارد که کشورهایی مانند هند در عرضه این نوع محصولات با مسائلی روبرو هستند.
نوع دیگر فلفل قرمز، فلفل قرمز خشک ایرانی است که در فروشگاه گیاهینه موجود است.
در کشور میانمار محصول برداشت شده چیلی به صورت خشک شده یا پودر آن تولید میشود. محصول خرد شده فلفل چیلی نیز در این کشور فرآوری میشود که به صورتهای مختلف به مصرف میرسد. قسمتی از محصول نیز به صورت تازه به فروش میرسد که در کنار سبزیجات به مصرف خانوار میرسد. در بخشهای اصلی تحت کشت میانمار که تجارت فلفل چیلی در آن وجود دارد و در شرایط ایدهآل، بازدهی کشت میتواند تا ۱۱۰۰ کیلوگرم در هکتار نیز برسد که این مقدار در شرایط نامناسب تا ۶۴۰ کیلوگرم کاهش دارد.
مناطق اصلی کشت ماندالی و شان هستند که عملیات خشک کردن در آنها بسته به شرایط آبوهوایی در ماندالی ۳ یا ۴ روز و در شان تا ۱۸ روز زمان میبرد.
منبع:
International Labour Organization (ILO) : Chilli value chain analysis and upgrading strategy in Myanmar