آخرین بروز رسانی 21 بهمن 1402 توسط
چوب دارچین یکی از ادویه های محبوب برای انواع دسر و شیرینی است که میتوانید آن را در ادویه فروشیها پیدا کنید. این ادویه خوشبو در غذاهای خورشتی نیز استفاده میشود.
نام علمی دارچین: cinnamon or cinnamomum verum
خانواده: برگ بو lauraceae
طبع دارچین : طبع دارچین گرم و خشک می باشد.
امروز قصد داریم تا در این مقاله درباره چوب دارچین و خواص چوب دارچین صحبت کنیم. پس اگر شماهم مایل هستید بیشتر درباره این ادویه جذاب بدانید، تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
دارچین یک ادویه است که از پوست داخلی درخت گرمسیری Cinnamomum (معروف به درخت دارچین) به دست میآید و به صورت چوب، لولهای، سیگاری یا به صورت پودر عرضه میشود.
دارچین شامل چند ترکیب خوش عطر است که معروفترین آن سینامالدئید است که به دارچین طعم تندی میدهد.
انواع مختلفی از دارچین وجود دارد، از جمله رایجترین آنها کاسیا سینامو است که همچنین به نام دارچین چینی هم معروف میباشد. کاسیا سینامو در شرق آسیا و ایالات متحده محبوب است و دارای چوبهای تیرهتر، ضخیمتر و خشنتری با شکل دوگانهای است، و به دلیل میزان بالای سینامالدئید طعم تند و شیرین-تلخی دارد.
نوع دوم دارچین که بسیار محبوب و البته گران است، دارچین سیلان بوده که اصل هندوستان است و قیمتی بسیار گران تر از دارچین کاسیا دارد. این نوع دارچین بسیار خوش طعم و عطرتر و البته دارای ضرر کمتری هم است.
به صورت کلی دارچین دارای فواید آنتیاکسیدانی و مزایای ضد التهابی است و به عنوان یکی از مواد اصلی در دسرها، غذاهای خوشمزه و نوشیدنیها استفاده میشود.
میتوانید از چوب دارچین یا پودر دارچین در غذاهای مختلفی استفاده کنید، از نوشیدنیهای گرم و خوراکها گرفته تا پای، کاریها و کسرولها:
همچنین چوب دارچین دارای مزایای زیر نیز میباشد:
۱. خواص آنتیاکسیدانی: دارچین غنی از آنتیاکسیدانهاست که به خنثیسازی رادیکالهای آزاد مضر در بدن کمک میکنند. آنتیاکسیدانها نقشی اساسی در محافظت بدن در برابر استرس اکسیداتیو و التهاب دارند.
۲. تأثیرات ضد التهابی: دارچین شامل خواص ضد التهابی است، به خصوص مرتبط با ترکیب فعال اصلی آن، سینامالدئید. چنین موردی میتواند به کاهش التهاب و کاهش خطر برخی از بیماریهای مزمن کمک کند.
۳. تنظیم قند خون: بررسیها نشان میدهد دارچین احتمالاً به بهبود حساسیت به انسولین و کاهش سطح قند خون کمک میکند. این مزیت به ویژه برای افرادی که به مقاومت به انسولین یا دیابت نوع ۲ دچار هستند مفید است.
۴. سلامت قلب: دارچین مستواند به کاهش سطوح کلسترول و کاهش فشار خون، به سلامتی قلب کمک کند. این عوامل به طور جمعی به یک سیستم قلبی-عروقی سالم کمک میکنند.
۵. خواص ضد میکروبی: دارچین خواص طبیعی ضدمیکروبی دارد که ممکن است به مهار رشد باکتریها و قارچها کمک کند. این موارد میتوانند در حفظ غذا مفید باشد و احتمالاً برای سلامت دهان هم دارای اثرات مثبتی باشد.
۶. آرامش عصاب: برخی از مطالعات نشان میدهد که دارچین میتواند تا حدی خواص محافظتی بر علیه افتراقیهای عصبی داشته باشد و به تأخیر یا کاهش اثرات بیماریهای نورودگری مانند آلزایمر و پارکینسون کمک کند.
۷. محافظت بدن در برابر سرطان
درست است که موارد بالا برای تایید شدن نیاز به تحقیقات بیشتری دارند وهمه آنها از نظر پزشکی و علمی ثابت نشدهاند اما سالیان سال است که مردم از این ادویه به دلیل خواص زیادی که دارد استفاده های گوناگونی میکنند.
البته به یاد داشته باشید که باید در مصرف این ادویه حد تعادل را رعایت کنید، زیرا به سادگی میتواند به یک ادویه سمی تبدیل شود و چیزی جز ضرر برای شما به همراه نداشته باشد.
این خاصیت دارچین توسط تحقیقات دانشگاهی که امروزه انجام گرفته نیز به اثبات رسیده است. می توانید دارچین را با ادویه های زیر که به ادویه های ضد دیابت معروف هستند دم کنید و برای تنظیم قند خون تان میل نمایید.
همچنین برای تسکین سوزش معده و مقابله با نفخ و گاز روده می توانید از ترکیب دارچین با ادویه هایی مثل نعنا فلفلی، آویشن، زیره و مریم گلی یک ادویه ی ضد نفخ درست کنید و همراه غذا مصرف نمایید.
برای درمان این مشکل دم کرده ی دارچین، اسطوخودوس، شیرین بیان مفید است.
ادویه دارچین به همراه سیر، پیاز، میخک، برگ بو، تخم کرفس این خاصیت را دارند.
حتی پس از نازک کردن چوب دارچین در آسیاب، این ادویه به طور کامل در مایعات یا مخلوطها حل نخواهد شد. از آنجایی که این ادویه از پوست درختان دارچین به دست میآیند، بیش از حد الیافی هستند که به طور کامل حل شوند.
چنین چیزی حتی در مورد پودر دارچین با دانههای درشتتر نیز صدق میکند؛ اگر دقت کرده باشید متوجه میشوید که دانه های دارچین به جای حل شدن در نوشیدنی یا مایع گرم، به بالای نوشیدنی شما میآیند.
برای پخت غذا هم معمولا در دستورهای پخت توصیه میشود که پودر دارچین استفاده کنید، زیرا چوب دارچین کمی زمان میبرد تا عطر خود را به غذا ببخشد.
در طول تاریخ دارچین یک ادویه تجاری پرمصرف به شمار می رفته است. چینی ها در گذشته معتقد بودند که دارچین راز جوانی است.
مصریان برای مومیایی مردگان خود از دارچین استفاده می کرده اند. ارزشمندی این ادویه در زمان های گذشته بین بعضی از اقوام به قدری بوده است که در تجارت به قیمت طلا و عاج مبادله می شده است.
در ابتدا اگر بخواهیم به شکل کلی ویژگی های خاص دارچین را ذکر کنیم، می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
در آشپزی سنتی ایران در انواع حلیم ها مثل حلیم بادمجان همچنین شله زرد، آبگوشت، کله پاچه، بریانی و … غذا را با دارچین معطر و خوشمزه می کنند.
این ادویه هرچند با هدف تزیین و زیبایی به کار می رود، موجب اعتدال طبع غذاهای سرد می شود.
هم به هضم بهتر کمک می کند و هم از برخی ناراحتی هایی که بعد از خوردن غذا ممکن است پدیدار شوند پیشگیری می کند.
خوردن چوب دارچین باعث افزایش قدرت دفاعی بدن در مقابل برخی ویروس ها از جمله ویروس سرماخوردگی می گردد.
این ماده خاصیت پنی سیلینی و آنتی بیوتیکی دارد.
و در این مورد کمتر گیاهی به اندازه دارچین از این خاصیت بهره مند است.
مصرف دارچین میکروب های سالمونلا که در تخم مرغ یا جوجه ممکن است یافت شوند و همچنین باکتری های استافیلوکوک را تا حدی از بین می برد.
وقتی از بیرون مرغ و گوشت و دیگر غذاهای آماده را تهیه می کنید، برای پیشگیری از بیماری های احتمالی از ادویه دارچین استفاده کنید.
تا اینجا به خواص ادویه دارچین اشاره کردیم. اما در مقدار مصرف دارچین ملاحظاتی نیز بایستی صورت بگیرد.
منابع :